SrbijaSpace logo

Sve što zeleli da znate o dezinfekciji

 

Sve što zeleli da znate o dezinfekciji

Dezinfekcija u službi našeg zdravlja

 

Dezinfekcija predstavlja skup mera kojim se uništavaju patogeni i drugi mikroorganizmi, fizičkim ili hemijskim putem u spoljnoj sredini. Dezinfekcijim se broj mikroorganiuama svodi na bezopasne vrednosti po zdravlje čoveka i životinja.

Gde se sprovodi dezinfekcija:

  • Koža (operativno polje i ruke hirurga)
  • Sekreti i ekskreti (sputum ,urin, feces )
  • Prostorije (vazduh, tvrde površine, veš)
  • Voda za piće

Kako se postiže uništavanje mikroorganizama?

  1. Mehaničkim oštećenjima( nadzvučne vibrcije, hipo- i hipertonični rastvori)
  2. Promenom DNK (jonizujuće zračenje, UV zračenje)
  3. Denaturacijom proteina (kiseline , baze)
  4. Delovanjem na ćelijsku membranu (deterdzenti, fenoli)
  5. Delovanjem na reaktivne grupe proteina (oksidansi, soli teških metala)
  6. Delovanjem na prostetičke grupe enzima (cijanidi, vodonik sulfid)

 

Prema vremenu dejstva deznfekcija se deli na:

  • Preventivna - (pre pojave oboljenja, da bi se sprečila pojava bolesti)
  • Tekuća - toku bolesti, epidemije (sekreti, ekskreti bolesnika i predmeti sa kojima je bolesnik bio u kontaktu)
  • Završna – Neposredno po završetku bolesti ili smrti bolesnka ili pak životinje, vrši se jednokratna dezinfekcija prostorija gde je boravio bolesnik ili obolela životinja)

 

 

Priprema za dezinfekciju– Pre same dezinfekcije tj.primene dezinficijensa, površine koje će se tretirati neophodno je prvo pripremiti.

Priprema se vrši:

  • Mehanički – tako sto se površine prvo mehanički očiste
  • Fizički – uklanja se svaka nečistoća
  • Sanitarno pranje – npr. toplom vodom pod pritiskom
  • Sušenje površina

Nakon svega ovoga sledi tretiranje dezinficijensom.

 

Izbor dezinfcijensa

Idealni dezinficijens bi trebalo da ima sledeća svojstva:

  • Baktericidnost
  • Brzo delovanje
  • Netoksičnost
  • Ne ostavlja rezidue
  • Otpornost na spoljašnje faktore
  • Ekološka prihvatljivost
  • Jeftinost

Svi dezinficijenski su potencijalno štetni (čak i toksični za ljude i životinje). Takvi preparati se moraju upotrebljavati sa posebnom pažnjom uz STROGO pridržavanje datih uputstva. Zakonska obaveza proizvođača dezinficijensa da na deklaraciji stoje svi detalji o samom dezinficijensu i uputstva za korišćenje.

Postoji li netoksična metoda dezinfekcije?

Da,kako sve napreduje oko nas pa tako i proizvodnja dezinfekcionih sredstava koji se baziraju na netoksičnosti za ljude, životinje i okolinu. Osim toga jedna od poželjnih osobina i jeste netoksičnost proizvoda. Sve više je firmi koje se bave ovom problematikom, na ovom nivou,a jedne od njih je Istrebljivač. Profesionalno, brzo i efikasno izvršice dezinfekciju Vasih poslovnih objekata, ali isto tako i restorana, objekata za preradu hrane, mesare, klanice, farme. Pobrinuće se za Vaše objekte baz da se brinete o šteti koja može nastati zbog toksičnih preparata, jer rade sa ekološki prihvatljivim preparatima.

 


Preuzeto sa: http://www.istrebljivac.com/

Vaše povratne informacije nam mnogo znače.
Molimo Vas
da kliknete na ikonicu koja odražava Vaš nivo satisfakcije posle pročitanog teksta.

Kako ste ocenili ovaj tekst?

0 ★

0 recenzija


Dodajte komentar